Vieraskynä: Italian lomasta tuli kotimainen koivulattia

Viimeistään toukokuussa kävi selväksi, että vauvavuoden iloksi suunniteltu loma Pohjois-Italian järviseudulla tulisi peruuntumaan. Maailma oli muuttunut niin täydellisesti muutamassa kuukaudessa, ettei se edes harmittanut. Sen sijaan katse kääntyi kotiin ja eteisen moottoriöljytahraan. Italian loman budjettimme muuttui kotimaiseksi koivuparketiksi, kun paikallinen yritys kävi vaihtamassa 20 vuotta vanhan lattian uuteen. Kauniin himmeästi valoa taittava puu tuo yhä hyvän mielen kotimaan yritteliäisyyden tukemisesta. Väistämättä aloin pohtia mitä muuta taloyhtiössämme voisi parantaa, kun ilmalämpöpumput löytyvät jo asunnoista.

Kevään aikana useimpien elämä ja ajatukset pyörivät kotoisissa ympyröissä, ja lähiluonnon arvostus kasvoi huimasti. Kainuussa sai kevättalven auringossa nauttia hankikannosta, ja suuremmissakin kaupungeissa ihmiset suunnistivat lähimetsiin. Tänä kesänä luontokohteet nauttivat suurta suosiota lomalaisten suppaillessa, pyöräillessä ja retkeillessä Suomessa.

Voisimmeko kääntää poikkeusaikojen ahkeran kotoilun ja lähiympäristön lisääntyneen arvostuksen voimavaraksi ilmastotaistoon? Maailmanlaajuisesti koronan on arvioitu vähentävän ilmastopäästöjä roimasti vuonna 2020, jopa 2 000 miljoonaa tonnia. Silti tämä vastaa vain 6 % globaalista kuormituksesta. Miksi näin on? Tilannetta selittää ainakin energiantuotanto ja -kulutus, joista aiheutuu valtaosa globaaleista hiilidioksidipäästöistä. Yhteiskunnan suljettua ovensa olemme yhä lämmittäneet kotejamme, pyörittäneet pyykkiä ja viihtyneet suoratoistopalvelujen äärellä. Poliittisten linjausten lisäksi kotitalouksissa ja taloyhtiöissä muhii valtava muutospotentiaali. Yksin Suomessa on korjausvelkaa 40 000 taloyhtiössä, joita hallitus haluaa ohjata erilaisin porkkanoin kohti hiilineutraaliutta.

Tukea ja apua on siis tarjolla: ARA tarjoaa energiatukea niin yksittäisille kotitalouksille kuin taloyhtiöillekin, jotka haluavat vähentää merkittävästi rakennuksensa E-lukua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi energiaa säästävien ja uusiutuvaa energiaa lisäävien investointien yhdistämistä. Aurinkosähköpaneelien asentaminen erityisesti omakotitaloihin on ollut viime aikoina merkittävässä kasvussa Suomessa. Esimerkiksi valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva helpottaa aurinkosähkön hankintaa vuosittaisen yhteiskampanjan voimin sivustollaan.

Seuraavat kolme vuotta kuluttajien tukena on jokaisessa maakunnassa alueellinen energianeuvoja. Lisätietoja alueellisesta energianeuvonnasta tästä.

Tuuli Pohjola
tuuli.pohjola@feasib.com

Kirjoittaja on alueellinen energianeuvoja; Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Kainu, Feasib Consulting. Kuvassa myös Tuulin kollega Markus Latvala.