13. päivä

Joululahja luonnolle

Aiemmassa Ilmastojoulukalenterin luukussa kokosimme jo lahjaideoita aineettomia lahjoja varten. Mutta aineettomat lahjat voivat olla myös lahjoituksia hyväntekeväisyyttä varten.

Meille kaikille yhteinen luonto ansaitsee joululahjansa. Ystävän tai läheisen nimissä annettu lahjoitus on erinomainen lahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Samalla saa tehtyä hyvää luonnon puolesta.

Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto tarjoaa useita lahjoituskohteita. Luonnonsuojeluliiton sivujen kautta voit valita kertalahjoituskohteeksesi uhanalaisten lajien suojelun, metsien, soiden ja vesistöjen suojelun, ilmastotyön tai tehdä yleislahjoituksen Suomen luonnolle.

Katso tarkemmat lahjoituskohteet ja -ohjeet Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta: https://www.sll.fi/tule-mukaan/lahjoita/

Myös Suomen luonto on kerännyt oivan listan lahjoituskohteista:

Luonnonperintösäätiön kautta voi lahjoittaa palan ikimetsää
Pentti Linkolan perustama Luonnonperintösäätiö hankkii ja rauhoittaa luonnontilaisia metsäalueita. Luonnonläheisen ystävän nimissä voi lahjoittaa palan suomalaista metsää. Suojeltavia kohteita on useita: www.luonnonperintosaatio.fi/fi/lahjoita/pala-ikimetsaa

Luonto-Liiton jäsenyys lapsille ja nuorille
Lapselle voi hankkia lahjaksi myös Luonto-Liiton jäsenyyden. Luonto-Liitto järjestää lapsille ja nuorille erinäköistä toimintaa ja tapahtumia. Jäsenet saavat myös joko lasten Sieppo-luontolehden tai Nuorten luonto -lehden. Liiton kautta voi ostaa myös aineettomia lahjoja, joiden tuotto käytetään ympäristökasvatustoimintaan. www.luontoliitto.fi/liity

WWF:n lahja jääkarhuille ja naaleille
WWF:n kautta voi tehdä lahjoituksen naalien, jääkarhujen tai metsäpeurojen auttamiseksi. Lahjoittaja voi ladata sivuilta joulukortin, jonka voi lähettää ystävilleen sähköpostilla ja sosiaalisessa mediassa.
wwf.fi/joulu

Puun istuttaminen Siemenpuu-säätiön kautta
Siemenpuu-säätiö tukee kehitysmaissa ympäristönsuojelua ja kestävää taloutta. Lahjoitusten avulla voi istuttaa puun tai kylvää siemeniä. Tuki menee paikallisten yhteisöjen tukemiseen ja ympäristön hyväksi. Siemenpuu-säätiö toimii muun muassa Indonesiassa, Intiassa sekä Malissa.
www.siemenpuu.org/fi/lahjoita