10. päivä

Aineettomat lahjat

Pitäisikö joululahjoja vielä hankkia, mutta kaapeista pursuava tavarapaljous mietityttää? Aineettomat lahjat ovat tällöin hyvä vaihtoehto. Aineettomilla lahjoilla saa hyvän joulumielen, säästää luontoa ja voipa vielä samalla auttaa muitakin!

Aineettomissa lahjoissa on toki vain mielikuvitus rajana, mutta kokosimme alle muutamia vaihtoehtoja:

Lahjakortti paikallisiin palveluihin

Entäpä jos antaisitkin paketin sijasta lahjakortin alueesi paikallisiin palveluihin, kuten ruokakauppaan, puutarhaliikkeeseen, ravintolaan, kampaamolle tai hierojalle?

Lahjakortteja saa myös kulttuuripalveluihin, kuten teatteriin, museoon, nähtävyyksiin tai erilaisille kursseille, joissa voi opetella uusia taitoja. Voit myös tilata lähimmäisellesi digilehden, äänikirja- tai suoratoistopalvelun.

Koronakriisi tuo tähän tietysti haasteensa, mutta mahdollisten rajoitustenkin puitteissa ja kriisin väistyttyä löytyy varmasti palveluja, jotka tuovat iloa ja ovat tarpeellisia. Samalla tuet paikallisia yrittäjiä, jotka kaipaavat nykyisessä taloustilanteessa apua.

Mitä voisin itse tehdä?

Löytyykö sinulta kädentaitoja tai taiteellista lahjakkuutta? Itse tehty taulu, runo, vaateparsi tai vaikkapa käyttöesine ovat hyviä ja persoonallisia lahjoja. Lahjan kanssa voi ojentaa vielä itse tehdyn kortin tai helliä sanoja sisältävän kirjeen.

Voit myös hyödyntää osaamisesi tarjoamalla soittotunteja, kieli-, valokuvaus- tai kokkauskurssin, nikkarointiapua, it-neuvontaa, renkaiden vaihdon tai opettamalla käsitöitä.

Oman ajan lahjoittaminen läheisille on varmasti sekin tervetullutta. Voit lupautua avuksi siivoamiseen, koiran ulkoiluttamiseen ja lapsenvahdiksi. Voitte myös järjestää yhdessä illallishetken, kävely- tai metsäretken, peli- tai leffaillan tai mitä tahansa muuta yhteistä hauskaa tekemistä.

Joululahjojen ei siis tarvise aina olla vain uusinta tavaraa. Ajatuksella tehdyt tai tarjotut lahjat ovat henkilökohtaisempia ja saattavatpa siksi säilyä käytössä ja lämpimissä muistoissa paljon pidempään!