Korona-aika on ollut traaginen, mutta ekomodernistin näkökulmasta myös mielenkiintoinen. Vaikka korona on hallinnut otsikoita, surullisia uutisia on kuulunut myös Saksasta, missä Dattelnin uuden hiilivoimalan käyttöönotto on tyrmistyttänyt.
Ekomodernistien tärkeitä teemoja on noussut kevään aikana julkiseen keskusteluun. Niitä ovat olleet erityisesti kulutusvalintojen vaikutus ilmastopäästöihin sekä ydinvoiman rooli tulevaisuuden energiantuotannossa.
Koronapandemian vuoksi yhteiskuntien ei-välttämättömiä toimintoja on suljettu kaikkialla maailmassa ja ihmiset on pysytelleet kotioloissa. Kulutus on vähentynyt, samoin matkustaminen. Silti ilmastopäästöt ovat kriisin syvimmässäkin vaiheessa vähentyneet vain 26 %, mikä ei riitä ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin alkuun. Vaadittujen päästövähennysten mittakaava on niin valtava, ettei kukaan pysty siihen pelkästään kulutusta vähentämällä.
Viimeisen vuoden aikana niin sanottu pienydinvoima on noussut yleiseen tietoisuuteen. Kun luin siitä ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten, aihe oli vain tutkijoiden ja ilmastoaktivistien tiedossa. Viime vuonna IlmastoAreenassakin moni sanoi kuulleensa pienten ydinvoimaloiden mahdollisuuksista ensimmäisen kerran Ekomodernistien teltalla.
Tähän asti useimmista ydinvoimaloista on pyritty tekemään mahdollisimman suuria, mutta se ei ole välttämätöntä. Pieniä ydinvoimaloita voidaan käyttää sekä sähkön että lämmön tuotantoon. Etenkin lämmöntuotannossa suuret päästövähennykset ovat mahdollisia, koska nykyään suuri osa kaukolämmön ja teollisuuden prosessilämmön tuotannosta perustuu fossiilisten polttoaineiden, turpeen tai puun polttamiseen.
Pienydinvoiman edistäminen on äärimmäisen ajankohtaista, koska viimeistään Dattelnin tapaus on osoittanut, että fossiilisista polttoaineista luopuminen on äärimmäisen vaikeaa, jopa mahdotonta, ilman ydinvoiman lisärakentamista. Tarkemmista yksityiskohdista kiinnostuneille voin suositella perustajajäsenemme Kaj Luukon mainiota ydinvoimaesitelmää.
Vaarallista ilmastonmuutosta ei selätetä kotikonstein, vaan siihen vaaditaan ydinvoiman kaltaisia teknisiä ratkaisuja ja yhteiskunnan rakenteiden muuttamista. Emme silti saa jäädä toimettomiksi. Tehokkaimmat ympäristöteot tehdään politiikassa ja elinkeinoelämässä. Ympäristöjärjestöjen rooli on tärkeä. Kannattaa siis olla aktiivinen ja vaikuttaa yhdessä päätöksentekoon!
Aila Mustamo
Kirjoittaja toimii Suomen Ekomodernistit ry:n sihteeri