Vieraskynä: Kemin kummallinen kevät

Kemin kaupungilla on vihreä henki päällä. YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin on sitouduttu, vihreä ja kestävä toimintamalli on sisällytetty kaupunkistrategiaan, Sitoumus2050 muovin käyttöön liittyen on tehty ja sitoumuksia konkretisoimassa on käynnissä kaksi EAKR/Lapin liitto -rahoitteista hanketta: Vihreä ja kestävä Kemi sekä Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä. Nämä eivät tehneet keväästä kummallista. Vaan se korona.

Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeella on meneillään viimeinen toimintavuosi ja Kaupunkiviljely-hankkeella ensimmäinen. Kevään piti olla täynnä hankkeiden välistä yhteistyötä tapahtumineen. Vuoden painopistekohderyhmänä piti olla asukkaat ja yritykset. Suunnitelmia oli kalenteri pullollaan ja yhtäkkiä sitä löysikin itsensä kotoa tyhjentelemässä kalenteria ja järjestelemässä oman pään palikoita uuteen järjestykseen. Näin voi käydä. Itsestään selvinä pitämämme asiat eivät useimmiten sitä olekaan.

Mutta asiat voisivat olla huonomminkin. Pysähtyminen on välillä paikallaan, joskin olisi mukavaa, jos voisimme ja ymmärtäisimme pysähdellä ilman kriisejä. Välillä pitää olla aikaa ajatella ja jäsennellä jo tehtyjä. Ongelmanratkaisu vaatii luovuutta ja luovuus vaatii aikaa.

Ilmaston kannalta korona toi hyviäkin asioita: Lentäminen ja autoilu vähentyivät. Ihmiset liikkuvat enemmän lihasvoimalla. Ihmiset liikkuvat luonnossa, mikä lisännee luonnon arvostusta. Ruokaa valmistetaan enemmän itse, jolloin sen arvostus lisääntyy. Etätyöt, -palaverit ja webinaarit yleistyvät. Toivottavasti ainakin osa hyvistä käytänteistä jää pysyviksi.

Toisaalta muovia kuluttava kertakäyttökulttuuri on koronan myötä lisääntynyt. Huomaan valitsevani umpimuoviin pakattuja elintarvikkeita aiempien irtotuotteiden sijaan. Kertakäyttöhanskojen ja kasvomaskien käyttö taas näkyy paitsi jäteastioissa valitettavasti myös uusina lajikkeina kaduilla ja teiden varsilla.

Kaupunkiviljelyä Kemissä

Omaan työhön koronakevät on vaikuttanut niin, että pään palikoiden järjestyttyä uudelleen aktivoiduimme somessa (Facebook ja Instagram: Vihreä Kemi). Kehitämme kaupungin ympäristökäytänteitä ja suunnittelemme syksyn tapahtumia. Sosiaalisen keittiön tapahtumat vaihdettiin ruokajakeluksi. Kaupunkiviljely on saanut käyttöönsä Kemin keskustassa rannan tuntumassa sijaitsevan Jänkälän juhlahuoneiston pihapiireineen, mikä tarjoaa loistavat puitteet monenlaiselle vihreälle toiminnalle. Rajoitusten höllentyessä pienimuotoisia tapahtumia on jo järjestetty.

Iin Ilmastoareena oli yksi tämän kesän kalenteristamme harmillisesti poistetuista tapahtumista. Viimevuotinen areena oli nimittäin todella mukava: Ständimme sisäänheittäjänä toimi hyvikkismoothie, jota kävi maistelemassa kahden päivän aikana noin 2000 areenavierasta. Kemin kaupoista tuomamme hyvikkiainekset loppuivat jopa kesken, mutta onneksi paikallinen kauppias lahjoitti lisää. Me Kemin Vihreät Kyylät odotamme innolla seuraavaa areenatapahtumaa!

Jaa että mikä on hyvikki? Se on Kemissä keksitty sana läheltä-piti-hävikille, joka päätyykin vielä ravinnoksi. Kemin kaupungilla hävikkiä pelastaa hyvikiksi hankkeidemme kehittämä Sosiaalinen keittiö.

Eija Kinnunen

Kirjoittaja on Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö.