Monet liikennealan asiantuntijat ovat jo ehtineet tuomita bioetanolin liikennekäytön kuihtuvan, kun uusia Flexfuel-autoja ei enää myydä Suomessa. Autotehtaat eivät kuitenkaan ole hylänneet Flexfuel -tekniikkaa vaan kehitystyö jatkuu yhä, vaikkakin ei EU:n markkina-alueella. EU:n autotehtaille asettama Co2-päästötasejärjestelmä on puoli vahingossa ajanut Flexfuel-autot pois EU:n automarkkinoilta, vaikka niillä olisi ollut tärkeä rooli Euroopan henkilöautoliikenteen ilmastopäästöjen vähentäjänä.
Onneksi tähän hätään vastaa edistynyt etanolikonversiotekniikka, joka mahdollistaa bensiiniautojen muuttamisen etanolikäyttöisiksi. Muun muassa suomalainen StepOne Tech Oy valmistaa maailman mittapuulla erittäin edistyksellistä eFlexfuel -konversiosarjaa, joka sopii lähes mihin vain bensiinikäyttöiseen autoon.
Miksi juuri bioetanoli on voi olla vaa’ankieliasemassa, kun Suomi tavoittelee fossiilitonta liikennettä? Keskeiset perusteet löytyvät helposti. Ensinnäkin E85-polttoaine on kotimainen polttoaine, joka on valmistettu jätteistä, jolloin se vähentää ilmastopäästöjä jopa 80 prosenttia. Toiseksi se on vielä halvempaa kuin tavallinen bensiini, joten konversio on kannattava investointi myös taloudellisesti. Etanolikonversioon voit saada Traficomilta 200 euron muuntotuen.
Elokuussa voimaantullut polttoaineiden veronkorotus kohteli kestäviä biopolttoaineita hyvin maltillisesti. Kestävän bioetanolin verotus nousi 1,05 senttiä litralta, kun moottoribensiinin verotus nousi 5,71 senttiä litralta. Molempiin hintoihin lisätään luonnollisesti arvonlisäverot ja muut maksut. Uusiutuvien polttoaineiden ja fossiilisten polttoaineiden hintaero kasvoi jälleen uusiutuvien hyvien hyväksi. Veronkorotus varmasti osaltaan patistaa kuluttajia ekologisempaan liikkumiseen kuten vaikkapa etanoliautoiluun.
Koronapandemia on vaikuttanut luonnollisesti myös uusien autojen kauppaa, joka vääjäämättä näkyy myös uusien vaihtoehtoista käyttövoimaa hyödyntävien autojen kaupassa. Ympäristötietoiselle kuluttajalle vanhan auton konvertointi tulee kysymykseen, kun uuteen autoon ei tällä hetkellä ole varaa. Konvertoimalla vanhan auton tuet myös kierrätystä ja kiertotaloutta, kun vanha luottoratsu saa uuden elämän ekoautona.
Vilhartti Hanhilahti
Kirjoittaja on Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja