Vieraskynä: Iän vanahan auton päivitystä – kohti Autotonta päivää 22.9.

Iän vanahan auton päivitystä – kohti Autotonta päivää 22.9

Ei hyvän tähen on autolla ajo kallista. Eikä tuota dieselin retkua myyäkkään kannata, ku ei sillä ookku käyttöarvua. Vie kuitenki paikasta toiseen, ainaki toistaseksi jatkuvalla syötöllä. Vaan hirviä on verotus vuotta kohti ja jatkuvasti nousee löpönki hinta. Ois helekkari pitäny aikanaan romuttaa, ku ois rahhaaki tarjottu. Pahalainen vei tonnin romutuspalakkion sijasta puolitoista korjaamolla. Liekkö viimevuosina kolomen tonnin eestä osia vaihettu ja paikattu ruosteita millon pakkelilla toisinaan purkalla. Aurinkoläppä on tippunu ja radiossa on nihkiän kuulonen kosketushäiriö. Ei ne nuo jälemmät niinkää, vaan kyllä minä osani tuohon ilimastohommaan mielellään laittasin.

Kunta näyttääpi kaasuttavan sähköllä. Tai ei kai ne sähköautot kaasuta. Lipuvat ku scifi -elokuvissa aikonaan. Iin logo kylessä, että varmasti huomataan. Vaan näin minä kerran Teslanki tuossa paikallisen ostarin sähköjohossa roikkumassa. Oli tullu maalle hengittään puhasta ilimaa. Tai puhasta tuulisähkyä tieten kävi hörsimässä. Passaa jatkella siitä.

Mullei oo tuohon sähköautoon vielä rahkeita. Ois biokaasuauto enemmän minun heiniä. En perkuta tiiä, ku ois ees bensa-auto, nii vois siihen tällätä kaasun rinnalle. Siihen hommaan sais kato vielä sen tonninki, oliko Trafilta ku hakis. Tähän dieselin rutkuun sitä kaasua ei kannata. On väärän sorttinen moottori pelekälle kaasulle. Hörsis yhtälailla dieseliäki, oo mittään järkiä siinä. Uusiutuvaa tiisseliä se tämän kotteron lokeroon pittää jatkossa tukkia.
Sitä vain harvasta paikkaa sitä kaasua saa, jos sen biokaasuauton laittas. Vaan saa kumminki. Ja pienempi vero minua tietenki kiinnostaa. Että kyllä minä oon kaasuautomallistua jo kahtonukki. Siinä on hintsu bensatankki kylessä, niin voi kanisteria vanahasta muistista mukana pittää. Jos ihan jööraan meinaa ajella. Täältä Iistä. Kahtoin tuota kaasuntankkausverkostua intternetistä. Olipahan tulllut usiampi asema jo Ouluunki. Sielä tullee sen verta käytyä, että jos tankilla aina samalla.
Vois sitte kato biokaasuautolla työkavereillekki leuhkia. Että mitä tankkaat ja no ompa nolo. Millenniumit jo unohettu nii saurusta vielä pistää tankkiin. Etkö oo paremmasta kuullu, eli liekkö oot tynnyrissä kasvanu. Ehkä pitäs jos löytys nii puhasta biokaasua -tarra läimäyttää auton persukseen. Takana tulevat ois katteellisia. Etteenpä ei kukkaan ehtiskää.

Eko Peto

P.S. Yrittävät ajjaa Autotonta päivää lehistön ja muitten medioitten alle. Että ajeltas ees yks päivä vuojesa iliman moottoria. Minusta hyvä idea. Vaikka monenaki päivänä. Vaan otetaanpa ny aluksi tuo syyskuun 22. päivä ku on kerta ehotettu.

Kirjoittaja on iiläinen ekoilija, joka kannustaa kestävyyteen, paheksuu materialisteja, karttaa päästöraskaita hankintoja, turhautuu ilmastotoimiensa keskinkertaisuudesta ja luottaa tulevan sukupolven ilmastosivistykseen.