Vieraskynä: Vuosikymmenten supersankarit

Vuosikymmenten supersankarit

 Lapsuuden lauantai-illan hekumaa oli Flemingin James Bond. Maailmanpelastaja, karismaattinen 007. Nuoruuden vuosinani Jack Bauer teki saman 24 tunnissa. Kymmenien vuosien taistelu vanhempieni välillä jatkuu edelleen. Kumpi on parempi, Bond vai Bauer? En koskaan innostunut sarjakuvien suosikkihahmoista. En Batmanista, enkä Teräsmiehestä. En edes Ihmenaisesta.

Sekä Bond, että Bauer ovat koulutettuja agentteja. Lahjakkaalla Bondilla on apunaan Q ja tämän mahdollistama moderni teknologia. Bauer hanskaa aseet, kielet, taistelulajit ja ilma-alukset. Teräsmies, Batman ja Ihmenainen ovat saaneet supervoimansa avaruudesta, rahalla tai kreikkalaisilta jumalilta. Kaikilla supersankareilla on vihollinen. Bond taistelee neuvostoagentteja, Bauer terroristeja ja DC Comicsin kolme suurta muita pahiksia vastaan.

Mitä vastaan taistelee tulevan vuosikymmenen supersankari? Mikä on hänen supervoimansa ja kuka hän on?

Avaruudesta tuleva uhka on mediaseksikäs. Krypton -planeetan tuhossa pahoin palaneen Teräsmiehen serkun poika on syöpynyt myös sisältä. Hän päättää kostaa isänsä kärsimykset planeetta maalle. Haades ei ole unohtanut Ihmenaisen tuottamaa julkista nöyryytystä Manalan portilla ja lahjoittaa Teräsmiehen palaneelle serkun pojalle laseraseen. Vastaavaa käytti taannoin Darth Vader George Lucasin ohjaamana. Bond hyppää kuurakettiin, Bauerin kello pysähtyy. Teräsmies tuntee syyllisyyttä ja Batman toivoo Gotham Cityn pelastuvan.

Laser osoittaa vuoroin päiväntasaajalle, vuoroin kääntöpiireille. Se tekee polttomerkkinsä otsonikerrokseen ja maa on käymässä elinkelvottomaksi. Haades nauraa partaansa. Toisaalla on kuivuutta, toisaalla rankkasateita ja äärimmäisiä tulvia. Lämpötila nousee ja napajäätiköt sulavat. Gotham City painuu pinnan alle, Atlantis saa seuraa. Trooppisia pyörremyrskyjä syntyy meriveden lämmetessä läjäpäin. Bondin kuuraketti ei siedä syklonin painetta ja tuhoutuu. Bond heittäytyy viime hetkellä pelastuskapseliin. Sieltä löytyy kaunis perijätär. Heillä synkkaa, kuva kääntyy horisonttiin. Viimeinen sarvikuono tukehtuu tupakannatsaan. Saimaannorpan verkkokalvoilla lukee 7-Eleven, kun se kuristuu kassin nyöriin. Mariaanien haudassa on Big Mac.

Aika käy vähiin, Bauer tietää. Mutta sankari on jo syntynyt. Niitä on monta armeijallista. Niiden viitta on tehty kierrätyskankaasta. Ne sammuttavat valot, kompostoivat biojätteet, syövät kasviksia, eivätkä kuluta turhaan. Niillä on Frodo Reppulin taakka, Hermione Grangerin tiedonjano ja Bran Starkin tietoisuus. Varo alien, ilmastoagentit ovat täällä.

Ilmastoagentit toteuttavat 50/50 -koodia. Heidät on koulutettu säästämään energiaa. Ne ovat soluttautuneet kouluihin ja päiväkoteihin. Ne kiemurtelevat koteihin. Se on osa 50/50 suunnitelman laajempaa kuvaa, ympäristökasvatusta.

Lukuvuoden ajan kouluissa ja päiväkodeissa pidetään parinkymmenen asteen lämpötila. Vain tarvittava valaistus kytketään. Ovet ja ikkunat pidetään kiinni, ellei käynnissä ole turbotuuletus. Vesihana suljetaan saippuoidessa ja suihkut ovat valonnopeita. Tämä on vasta lähtöasetelma. Ilmastoagentit keksivät omia tapojaan säästää energiaa. Pisara pisaralta paljastuu Arkhamin mielisairaalan vartiotorni.

50/50-koodi paljastuu palkitsemisrituaaliksi. Oppilaiden vuoden aikana sähkö-, lämpö- ja vesilaskussa säästämästä euromäärästä M16, siis kunta, maksaa ilmastoagenteille takaisin puolet. Vuonna 2018 Iin koulujen ja päiväkotien saavuttama säästö energialaskussa oli 23 497 €. Siitä oppilaiden käyttöön palautettiin 11 749 €. Superia!

Eko Peto

P.S. Myös Bergerac ansaitsee tulla mainituksi.

Kirjoittaja on iiläinen ekoilija, joka kannustaa kestävyyteen, paheksuu materialisteja, karttaa päästöraskaita hankintoja, turhautuu ilmastotoimiensa keskinkertaisuudesta ja luottaa tulevan sukupolven ilmastosivistykseen.