Julkaistu

Iin ilmastotyöllä on pitkät ja vahvat juuret

Ii on Suomen paras hiilidioksidipäästövähentäjä: vuodesta 2007 päästöjä on vähennetty kymmenessä vuodessa 50 %. Se, mikä onnistuu pienessä Iissä, onnistuu myös muualla.

Iin ilmastotyön juuret ovat 1990-luvulla, tuolloin rakennettiin ensimmäiset tuulivoimalat. Tänään Ii on Suomen suurimpia tuulivoimakeskittymiä yli 50 tuulivoimalallaan – ja rakentaminen jatkuu yhä.

Vuonna 2011 tehdyn merkittävän strategiamuutoksen myötä siirryttiin mikro- ja nanoteknologiasta uusiutuvan energian ja puhtaan ympäristön ratkaisuihin. Ensimmäisinä toimina luovuttiin öljyn käytöstä – tänään Iin kunnalla ei ole yhtään öljylämmitteistä kiinteistöä. Kaikki kiinteistöt on muutettu uusiutuvalle energialle eli hakkeelle, maalämmölle tai kaukolämpöön.

Iin kunnan työntekijät käyttävät sähköautoja työajoissa. Sähköautoja on käytössä kymmenkunta ja Iin sähköautojen latausverkosto on Suomen tihein asukastiheyteen nähden.

Ii hankki kaikista kunnista eniten aurinkovoimaloita vuonna 2018 KL-kuntahankintojen Suomen kunnille järjestämässä aurinkopaneelien yhteishankinnassa. Aurinkosähköä käytetään kaikissa julkisissa kiinteistöissä, joissa aurinkosähkö on kannattavaa. Aurinkosähkötehoa kunnassa on yhteensä yli 200 kWp. Toisin sanoen kunta tuottaa aurinkosähköä itselleen vuosittain noin 20 000 euron arvosta.

Iin ilmastokasvatus on vertaansa vailla: kaikki koulut ja päiväkodit ovat mukana 50/50-mallissa. Mallin idea on opettaa lapsia säästämään sähkön, veden ja lämmön kulutusta. Kulutusta verrataan edelliseen vuoteen ja energialaskussa näkyvä säästö jaetaan kunnan ja lasten kesken. Energialaskussa säästyneestä summasta kunta antaa puolet suoraan lasten käyttöön ja lapset päättävät, mihin raha käytetään. Vuonna 2016 lapset saivat energialaskuun yli 16 000 euron säästön ja tienasivat siten itselleen yli 8 000 euroa.

Iin maine on tunnustettu kotimaassa ja maailmalla. Pohjoismaiden ministerineuvosto valitsi Iin biotalouden mallikunnaksi vuonna 2017, samana vuonna EU:n komissio palkitsi meidät Euroopan parhaasta ilmastotyöstä. Tekojemme kautta vaikutamme EU:n ratkaisuihin. Iin ympäristöteot kiirivät maailmalla: Viime vuonna Portugalin Yle TV teki jutun siitä, mitenosallistamme kuntalaisia ottamalla asukkaat mukaan päätöksentekoon. BBC:n vastikään kuvaamaa videota koululaisten energian säästötoimista on katsottu yli kaksi miljoonaa kertaa.

Ii panostaa kiertotalouteen. Keskitymme kierrätysasteen kasvattamiseen, teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen, materiaalien uusiokäyttöön ja yleisesti jätteiden määrän vähentämiseen. Tavoitteenamme on ZERO WASTE 2050 -kunta.

Heidi Takalo
johtava insinööri