Julkaistu

Iin ilmastoihme

Miksi kummassa pieni 10 000 asukkaan Ii pohjoisessa on vuodesta toiseen Suomen paras päästövähentäjä ja vielä Euroopan Unionin palkitsema ympäristöteoistaan? Vastaus on yksinkertainen: Ii on rohkea ja sillä on oikea asenne ilmastotyöhön. Sillä ilmastotyössä on loppupeleissä nimenomaan kyse asenteesta.

Päästövähennyksiä laskettaessa Ii saa kompensaatiota tuulivoimasta – onhan kunnassa yksi Suomen merkittävimmistä tuulivoimakeskittymistä. Kompensaation lisäksi tuulivoima on tuonut Iihin investointeja noin 160 miljoonan euron arvosta. Verotuloja tuulivoima tuo pieneen kuntaan n. 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Kunta onkin ylpeä siitä, että se tuottaa kymmenen kertaa enemmän sähköenergiaa uusiutuvilla energioilla, kuin se kuluttaa. Ii on siis energiaomavarainen uusiutuvilla energioilla.

Öljyvapaa kunta, sitähän Ii on. Luovuttaessa fossiilisista polttoaineista on maalaisjärkeä käyttäen todettu, että energiakuluista kannattaa maksaa ennemmin paikalliselle bioenergian tuottajalle kuin kansainväliselle öljyjätille: eurot pysyvät aluetaloudessa ja luovat työpaikkoja. Paikallinen hakeyrittäjä kiittää ja jättää kuntaan muutakin, kuin öljyrekan kuskin kahvikupposen kaksi euroa.

Kokonaisuudessaan energiansäästötoimenpiteet vapauttavat kunnan kassaan reilun puoli miljoonaa euroa joka vuosi. Kiinteistöt on tarkastettu, eristeitä lisätty ja ilmanvaihtoa säädetty kuntoon. Maalämpö on käytössä ja kaikissa kannattavissa kiinteistöissä keskuskeittiöstä kirjastoon käytetään aurinkoenergiaa. Tuo sana kannattavuus onkin Iin kohdalla huomioon pantavaa: Suomen paras päästövähentäjä tekee taloudellisesti kannattavaa ilmastotyötä. Ympäristöteot luovat liiketoimintaa, investointeja ja työtä. Siksi Iissä ihmetellään, jos joku perustelee vihreiden investointiensa hitautta taloudella. Ilmastotyö on kunnan taloudelle merkittävä tulonlähde.

Euroopan komission palkinto Iille tuli kuitenkin jostain aivan muusta: luovien alojen ja elinkeinoelämän tarpeiden yhdistämisestä uudella tapaa. Ii tekee yhteistyötä Pohjois-Suomen Muotoilijoiden kanssa, jotka ovat opettaneet seuraavaa:
Jos haluat tietää, mitä ihmiset sanovat, kysy. Jos haluat tietää, miten ihmiset toimivat, tarkkaile heitä. Jos haluat tietää, mitä ihmiset unelmoivat ja ajattelevat, käytä luovia ja toiminnallisia menetelmiä.

Tätä menetelmää – toisin sanoen palvelumuotoilua – käytettiin palkitussa työssä. Iiläiset kutsuttiin mukaan ilmastotyöhön, heille laitettiin reissuvihot mukaan kokeilubusseihin, legopalikat keskustan kaavan uudistamiseen ja nettikyselyjen sijaan jalkauduttiin perheisiin kysymään, mistä sinun hyvä arkesi koostuu. Kun kunta pääsi finaaliin Euroopan kisassa, jännitettiin yhdessä paikallisella huoltoasemalla kisastudiossa. Voittamisen kulttuuri on ollut iiläisten merkittävin osallistamistoimi ilmastotyössä. Tämä on Iin juttu. Tämä on se tapa, miten Iissä ollaan. Yritykset antavat ympäristölupauksia, viime vuoden aikana kohdattiin yli tuhat kuntalaista kasvokkain energiansäästöasialla, järjestetään ilmastokelluntaa, osallistutaan ja tehdään, koska sillä on merkitystä.

Kerta kaikkiaan, jos pieni Ii pystyy tähän, pystyvät siihen kaikki. Juuri sen vuoksi kutsun Sinut mukaan Suomen ensimmäiseen IlmastoAreenaan 23.-24.8. Iihin.

Leena Vuotovesi, toimitusjohtaja
Iiläinen kehittämisyhtiö Micropolis Oy