Julkaistu

Art Ii Biennaali toi esille ihmisen luontosuhdetta taiteen avulla

Iissä kesäkuun 10.–14. järjestetty Art Ii Biennaali järjestettiin tänä vuonna teemalla ”Maan tieto”. Kansainvälistä nykytaidetta esitellyt biennaali keskittyi peilaamaan ihmisen luontosuhdetta installaatioiden, mediataiteen ja ympäristötaiteen keinoin. Kiinnostavista teoksista IlmastoAreena kävi tutustumassa avajaispäivänä kahteen.

Alan Bulfin & Pii Anttila: Fidelity of Home

Pii Anttila ja Alan Bulfin avajaisissa. Kuva: Jetta Huttunen.

Keskiviikkona 10.6. Biennaalin avasivat Pii Anttilan ja Alan Bulfinin Fidelity of Home -installaation avajaiset. Teos koostui Nätteporin kirjaston aulaan tuodusta hyllystä, johon taiteilijapariskunta oli koostanut erinäisiä luonnontuotteita, joilla ovat korvanneet kotonaan esimerkiksi kemiallisia puhdistusaineita. Anttilan taidepedagogisen lähestymistavan ja Bulfinin taidelähtöisen työtavan lisäksi teoksen takaa löytyy myös käytännöllisempää taustaa:

”Fidelity of Homen valmistumiseen vaikuttivat myös henkilökohtaiset syyt taloudellisten kustannusten ja muovijätteen vähentämisessä”, Bulfin avaa.

Bulfin on myös innostunut kombutsa-teen valmistamisessa käytettävän scoby-sienen jalostamisesta ja sen hyödyntämisessä mm. vaatteiden tekemiseen. Biennaalin yhteydessä Bulfin ja Anttila järjestivät myös scoby-työpajan, jossa kiinnostuneita opastettiin scobyn käsittelyyn.

Miia Kettunen: Landshapes

Miia Kettunen teoksen äärellä kesäkuussa.

Biennaalia varten Iin Haminan Keskuspuistoon on tehty maataideteos, abstrakteja kuvioita maahan piirtävä geoglyfi, Landshapes. Kettunen on tehnyt taideteoksen yhdessä Valtarin yläkoulun kahdeksasluokkalaisten kanssa ja lopullinen taideteos onkin tehty oppilaiden luonnoksia yhdistelemällä yhdeksi isoksi ja yhtenäiseksi työksi. Kettunen on pyrkinyt korostamaan teoksen tekovaiheessa ja lopullisessa teoksessa ihmisen maasuhdetta eli ihmisen henkilökohtaista kokemusta maasta ja luonnosta.

Teoksen luonnos.

”Lopullisen teoksen on tarkoitus olla positiivinen interventio ja rikastaa nurmikenttää siihen valkoapilaa istuttamalla”, Kettunen lisää.

Landshapesin lisäksi Biennaalin tämän vuoden töistä nähtävillä ovat vielä Pia Hentusen Näkymättömät ötökät, Karoliina Niemelän ja Pirjo Lempeän Alku, Paula Suomisen Kummalliset kukat sekä Tiina Vehkaperän Massamuisti. Lue lisää teoksista, tekijöistä ja Art Ii Biennaalista verkkosivuilta: https://artii.fi/fi/