5. päivä

Ilmastojoulukalenterin 5. päivän luukun takaa löytyy Marttojen niksejä ilmastoystävälliseen jouluun!

Martat muistuttavat, etteivät joululahjat ole joulun pääjuttu. Lapsille ne ovat toki tärkeitä, ja ehkä myös iloiselle, lapsenmieliselle aikuiselle.

Jos haluaa nauttia joulusta jo ennen joulua, lahjalista kannattaa virtaviivaistaa. Aikuisten kesken voi harkita lahjatonta joulua tai aineettomien lahjojen antamista. Aineettomia lahjavaihtoehtoja on nykyisin jo niin paljon, että niistä löytyy vaihtoehto jokaiselle lahjansaajalle.  

Silloin kun lahja on pakettiin laitettava, Martat suosittelevat pakkausmateriaalien uudelleenkäyttöä. Lahjakassit kestävät käyttöä vuodesta toiseen. Uutta pakkausmateriaalia ei tarvitse valmistaa eikä hankkia.

Myös jätehuolto ja kodin roskikset kiittävät, kun jäteastiat eivät pursu turhaan hankittua lahjapaperia ja lahjanaruja. Kierrätyskelvottomina ne kun päätyvät vain polttokelpoisen jätteen joukkoon.  

Myös koristeet voi tehdä jo kertaalleen käytetyistä aineksista.  

Martoista kerrotaan, että heidän itsensä käyttämät lahjapakkaukset koteloineen, papereineen, pusseineen ja kasseineen ovat olleet uusiokäytössä jopa jo kymmenen vuotta.

Lue lisää ilmastoystävällisestä joulunvietosta: https://www.martat.fi/marttakoulu/joulu/ilmastoystavallinen-joulu/