21. päivä

Pottua joulupöytään!

Perunalaatikko. Lohkoperunat. Hasselbackan perunat. Perunakakku. Röstiperuna. Perunasalaatti. Siinäpä vain muutama ruokalaji, jota perunasta saa loihdittua. Suomalaiset syövät jouluna melkoisen paljon riisiä, mutta perunaa ei kannattaisi juhlapöydässä unohtaa – se kun on paitsi monipuolista myös ilmastoystävällistä ruokaa.

Eri tutkimusten mukaan perunan aiheuttamat Co2-päästöt ovat noin 80–270 grammaa kiloa kohden, kun riisi aiheuttaa jopa 2,5–6 kilon päästöt kiloa kohden.

Perunan viljelyssä ilmastonmuutokseen voidaan varautua ilmastoystävällisillä menetelmillä. Sellainen on esimerkiksi viljely aeroponisella tekniikalla, eli niin sanottu ilmaperuna. Aeroponisessa menetelmässä perunan juuret kasvavat suljetussa kammiossa ilmassa roikkuen, jolloin multaa ei tarvita.

Suomen perunapääkaupungissa Tyrnävällä on otettu oppia Nasalta, ja siellä onkin tuotettu ilmaviljelyllä siemenperunaa jo vuodesta 2017. llmaviljelyn avulla uutta perunaa voi saada joulupöytäänkin. Miltäpä siis kuulostaisi silli ja uudet potut sekä jouluna että juhannuksena?