19. päivä

Ruokahävikki  

Joulu on yltäkylläisyyden juhlaa, johon ruokaa varataan yleensä yli omien tarpeiden. Vuodessa suomalainen heittää keskimäärin 20–25 kiloa ruokaa pois, mikä vastaa noin sataa euroa. Yhteensä Suomen kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa.

Mitä jos tänä joulua ottaisit haasteen vastaan ja pyrkisit suunnittelemaan tarkemmin joulupöydän antimien määrän? Esimerkiksi WWF antaa viisi vinkkiä joulun ruokahävikin pienentämiseen.

Ensimmäiseksi suunnittele ruokamäärät kuntoon harjoituksella, jossa mietit konkreettisesti, kuinka paljon ruokaa otat jouluillallisella ja kerro tämä illallisvieraiden määrällä. Toinen vinkki kehottaa selvittämään vieraiden suosikkiruoat ja keskittymään niihin. Tällöin vierailta kannattaa etukäteen kysyä, millaista ruokaa he toivovat. Ruokalajit, joita ei kaivata, voi karsia listalta pois.

Kolmas vinkki kehottaa viemään ruokaa hieman vähemmän, mikäli ateria koostetaan yhteisvoimin. Jos ruoka loppuu kesken, sitä voi aina hakea kaupasta lisää. Viimeinen vinkki kehottaa tarkkaavaisuuteen kalan kanssa, sillä liian suuri määrä kalaa pilaantuu helposti.

Mikäli hävikkiä meinaa silti syntyä, voit ottaa haltuun Hävikittömän hyvää -reseptikirjan, joka antaa helppoja vinkkejä arkeen. Kirjan on tuottanut Iin Tuunataan työtä -hanke, joka on Iin kunnan ja Micropoliksen ESR-rahoitteinen kehittämishanke. Voit lukea tai ladata kirjan PDF-version tästä linkistä!