16. päivä

Kuusitontut

Joulukuusen hankinta harkinnassa? Kuusen voi hankkia omaan tupaan ekologisesti läheltä.

Kuusitontut ovat puuhastelleet joulukuusimetsikössä jo parikymmentä vuotta. Kuusien hoitamisella on työllistävä vaikutus läpi vuoden, erityisesti joulusesonkina työllistävä vaikutus on huomattava. Kuusenmyyntityö sopii sekä nuorille että vanhoille. 

Kuusi-ja metsätyöt ovat erinomaista hyötyliikuntaa. Luonnossa oleminen ja siellä työskenteleminen  antaa mielenrauhaa. Kuusen tuoksu, linnun laulu ja metsässä samoilu ovat mitä parasta mielen virkistäjää! 

Kuusitontuilla on ollut mottona tuoda joulukuusi läheltä ja tuoreena ihmisten koteihin. Kuusitonttujen viljelmät sijaitsevatkin eri puolilla Suomineitoa.

Joulukuuset sitovat hiilidioksidia siinä missä muutkin puut. Lähellä tuotettu joulupuu on ympäristöystävällinen valinta, joka oikein kierrätettynä päätyy lopulta lämpöenergiaksi. Koristeltu joulukuusi on ollut maamme perinne jo 1800- luvulta lähtien, ja aidon joulukuusen havuntuoksuineen on todettu olevan ekologinen vaihtoehto

Ilmastojoulukalenteri muistuttaa lisäksi, että latvakuusi on oikein mainio joulupuu. Puu sitoo hiiltä kasvaessaan, joten tukkipuuksi kaadettavan puun latvakuusi on aina paras vaihtoehto. Mitään kuusta ei kannata lähteä hakemaan kaukaa; ekologisen kuusenhakureissun maksimimatkan tulisi olla 20 kilometriä.  

Isoissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, kuusen voi myös vuokrata. Vaihtoehtoisesti voi hankkia ruukkukuusen, jonka voi joulun jälkeen istuttaa metsään (ainakin jahka maa sulaa).