11. päivä

Kestävä matkailu

Koronakriisi on vaikuttanut dramaattisesti maailmanlaajuiseen matkailuun, ja tilanne onkin saanut matkailuyhtiöt miettimään uudenlaisia ratkaisuja.

Yle uutisoi jo viime toukokuussa japanilaisista virtuaalimatkailijoista, jotka tutustuivat Saimaan maisemiin liveyhteyden, videoiden ja valokuvien avulla. Nyt myös Finnair on ilmoittanut järjestävänsä joulun kunniaksi virtuaalilentoja Rovaniemelle.

Tänä vuonna on siis pahimpaan reissunnälkään mahdollista kokeilla virtuaalimatkailua. Korona on varmasti antanut kaikille aikaa miettiä, mikä matkustaminen on tarpeellista. Tarpeelliseen liikkumiseen on silti mahdollisuuksia. Jos lähtee matkalle esimerkiksi ystävien tai sukulaisten luokse, niin ekologiset valinnat ovat silloinkin mahdollisia.

Ympäristöystävällinen matkailu jättää mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen. Ensisijaisesti se tarkoittaa lentämisen vähentämistä ja eritoten nyt koronakriisin keskellä kotimaanmatkailua. Terveenä ja maskien kanssa reissatessa voi suosia julkisia kulkuvälineitä, kuten junalla kulkemista.

Jos omat kumipyörät laittaa alleen, on autoiluun tarjolla ympäristön huomioon ottavia vaihtoehtoja. Viime vuonna IlmastoAreenassa esiteltiin esimerkiksi kaasuautokonvertioita, sähköautoja ja ekologisia polttoaineita.

Matkakohteessa puolestaan voi säiden salliessa liikkua auton sijasta esimerkiksi pyörällä.

Maata pitkin matkustaminen saastuttaa huomattavasti vähemmän kuin lentäminen; sähköjuna aiheuttaa sähkön tuotantotavasta riippuen arviolta noin 10-200 kertaa vähemmän päästöjä kuin lentäminen. Bussilla reissaaminen puolestaan saastuttaa 8-10 kertaa vähemmän kuin lentokone.

Pienillä valinnoilla matkailijankin on siis helppo ottaa ekologisuus huomioon.